donderdag 1 november 2012

klas 3, schrijfopdracht 3, zakelijke brief

Mariëlle van Es
Vleeshoudersstraat 15
2958 AT Dordrecht
06-1234444
marielle1065@hotmail.com

Gymnasium Camphusianum
T.a.v. De heer E.W. Gerards
Vroedschrapstraat 11
4204 AJ Gorinchem


Dordrecht, 31 oktober 2012

 
Betreft: hulpmentor

 
Geachte meneer Gerards,

Een paar weken geleden kregen wij van u een email. In de email werd gevraagd wie volgend jaar hulpmentor zou willen zijn. Het lijkt mij erg leuk om volgend jaar hulpmentor te zijn.

Het helpen van anderen en het sociaal bezig zijn is leuk. Omdat ik zelf enthousiast ben over de school is het niet moeilijk om er leuk over te vertellen en proberen anderen net zo enthousiast te maken als jezelf bent. Het is ook nuttig om eersteklassers te helpen met hun vragen of dingen waar zij tegen aan lopen.

Daarnaast het ik genoeg tijd om hulpmentor te zijn.  Als hulpmentor mag je mee met enkele activiteiten zoals eersteklaskamp. Hierdoor mis je natuurlijk een schooldag die ingehaald moet worden. Ik heb genoeg tijd over om hulpmentor te zijn en gemiste lessen in te halen.

Ik hoop dat ik volgend schooljaar hulpmentor mag zijn. Graag hoor ik zo spoedig mogelijk van u of ik volgend jaar hulpmentor ben.


Met vriendelijke groet,


Mariëlle van Es

 

woensdag 10 oktober 2012

klas 3, schrijfopdracht 2, verslag Bagger

Bagger

Een week les in de bagger

 

Wat is bagger?

Twee weken geleden zijn alle derdeklassers op werkweek geweest. De werkweek heet Bagger. Bagger staat voor biologie, aardrijkskunde en geschiedenis, de vakken die je op Bagger krijgt. In onze Baggerweek is geschiedenis vervangen door kunst. Het hele woord Bagger staat voor de bagger waarin we moesten werken en waar  enkele van ons helemaal onderzaten. Het is de bedoeling dat wij door de Baggerweek meer leren over onze omgeving.  De Baggerweek werd gehouden in en rondom de boerderij van Dhr. Scherpenzeel in Schoonrewoerd. Elke dag fietstte we naar de boerderij. Na een korte instructie van een van de docenten over het onderdeel van die dag ging je in het veld gegevens verzamelen voor je onderzoek. ’s Middags ging je de resultaten van je onderzoek in een poster samenvatten. Als je poster beoordeeld was en je een voorlopig cijfer had gekregen, mocht je naar huis om de andere 3 dagen precies hetzelfde te doen. Na 4 dagen posters maken mochten we gelukkig een groepstekening maken.

Wat hebben we met de verschillende vakken gedaan?


Je had vijf verschillende onderdelen: waterbeestje, chemie, fruit en geologie. Bij waterbeestjes onderzocht je door het vangen van beestjes op twee locaties de waterkwaliteit. Met chemie ging je op twee plekken water halen. Terug op de boerderij onderzocht je het verschil in waterkwaliteit en maakten je met je groepje hier een poster over. Bij fruit ging je eerst twee boomgaarden bezoeken en vragen over deze boomgaarden beantwoorden. ´s Middags kon je kiezen uit drie verschillende onderwerpen over fruit. Wij hebben het verschil in smaak tussen grote en kleine peren onderzocht. Met geologie ging je in een weiland op twee plekken boren. Ook  ging je de dijk opmeten. Aan de hand hiervan moest je onderzoeken hoe de wiel is ontstaan. Voor kunst moesten we eerst ’s ochtends rondom de boerderij vier tekeningen maken. Aan de hand van de tekeningen die ieder groepslid  had gemaakt moesten we een grote groepsschildering maken.

De waterbeestjes vond ik het leukste onderwerp. Het vangen van de beestjes was erg gezellig. We hadden enkele bijzondere beestjes gevangen. Kunst was een totaal ander onderdeel en was daarom na vier dagen posters maken ook een leuke afwisseling. Het maken van de posters vond ik zelf niet zo leuk omdat het erg saai was en elke dag hetzelfde.

Na vier kladposters en een groepsschildering te hebben gemaakt moesten we maandag een netposter maken. Met de kritiek die op de kladposter geschreven stond, hebben we de teksten verbeterd en de poster met ons groepje versierd.  ’s Avonds kwamen de ouders de posters beoordelen op inhoud en uiterlijk.

een foto van de wiel bij de boerderij
 
Bagger was een leuke week. Het posters maken was minder leuk maar de onderzoeken rondom de boerderij waren wel leuk. De sfeer was ook erg gezellig. Bagger was gewoon een super leuke week!

donderdag 20 september 2012

klas 3, schrijfopdracht 1, instructie


Tosti ham-kaas

Heb je geen tijd om uitgebreid te eten maar wil je iets anders dan een gewone boterham? Maak dan deze super snelle ham-kaas tosti. De tosti’s zijn in tien minuten gemaakt.

Voor vier porties

Dit heb je nodig:

  •    4 borden       
  •    8 boterhammen(casinobrood)
  •   mes
  •    boter
  •     kaas
  •     ham of salami
  •    ananas, paprika, tomaat, champignons, puntpaprika of ui.
  •     tosti ijzer of broodrooster
  •     ketchup


  1. Bij gebruik van een tosti ijzer:  laat het apparaat vast op temperatuur komen.
  2.  Leg op ieder bord een twee boterhammen.  Van elke boterham smeer je één zijde in met boter.
  3. Snij de ananas, paprika, tomaat, champignons, puntpaprika of ui in kleine stukjes.
  4.  Leg op ieder bord één boterham. Leg eerst de vleeswaren op de zijde zonder boter.  Daarna leg je de ananas, paprika, tomaat, champignons, puntpaprika of ui op de ham. Leg de kaas op de boterhammen.
  5. Leg de onbelegde boterham op de belegde boterham. De zijde met boter naar de buitenkant gericht.  
  6. Leg 2 tosti’s in het hete ijzer of in de broodrooster.
  7. Doe het tosti ijzer dicht. Houd het tosti ijzer een paar seconden goed dicht zodat je een platte tosti krijgt. Als je een broodrooster gebruikt sla je deze stap over.
  8. De tosti’s zijn goed als het lampje gaat branden. Als er bij jou apparaat geen lampje gaat branden zijn de tosti’s goed als de kaas gesmolten is en de boterhammen bruin zijn. Als je de tosti’s in een broodrooster roostert zijn de tosti’s goed als de boterhammen bruin zijn en de kaas gesmolten.   
  9. Haal de tosti’s uit het tosti ijzer of de broodrooster. Leg de tosti’s op de borden. Doe wat ketchup op ieder bord. Eet de tosti’s meteen op.  


Eet smakelijk!