maandag 13 mei 2013

klas 3, schrijfopdracht 7, interview


“Geld ligt op straat, niet op kantoor.”

Jory Verwolf (1955) is opsporingsambtenaar bij de FIOD, de financiële inlichtingen en opsporingsdienst. Daarnaast was hij tussen 2002 en 2008 wethouder in Zederik.

Officier bij de marine
 “Vroeger had ik  helemaal niet de ambitie om bij de belastingsdienst te gaan werken. Toen ik vijftien was wilde ik officier bij de marine of ingenieur bij een botenbouwbedrijf worden. Ik was geïnteresseerd in boten en zeevaart. Ik heb me zelfs laten keuren voor de functie officier bij de marine.
Totdat ik op de middelbare school bleef zitten en een beroepentest deed. Uit de test kwam naar voren dat de economisch en administratieve sector beter bij me paste.”

Belastingdienst
De opleiding bij de belastingdienst is een combinatie tussen werken en leren. “Ik heb bij verschillende accountantskantoren gesolliciteerd en ik kon overal terecht. Ik heb uiteindelijk voor de belastingsdienst gekozen. De combinatie tussen studeren en verdienen trok mij aan. Ook is deze opleiding een goede basis geweest voor mijn latere baan.”
Na zijn opleiding heeft hij bij de Rijksaccountantsdienst gewerkt; controleafdeling van de belastingsdienst. Nu werkt hij bij de FIOD, de financiële inlichtingen en opsporingsdienst.
“Dat lijkt op de functie die ik eerst had, maar bij de FIOD gaat het over mensen die bewust de fout ingaan.”

FIOD
“Ik ben opsporingsambtenaar bij de FIOD, mijn baan lijkt op die van een rechercheur bij de politie: ik ben dus een rechercheur bij de belastingdienst. Ik spoor financiële en fiscale misdrijven op zoals belastingontduiking, verzwijging van rente en zwart geld.” 

“Ik vind mijn werk erg leuk. Het is een afwisselende baan. Ik werk veel met mensen en doe ook zelfstandig onderzoek. Het is ook een creatief beroep. Dat trekt mij aan in mijn baan.”

Jory vindt dat zijn baan ook enkele minder leuke kanten heeft. “De bureaucratie en de regelgeving neemt toe. Wij moeten ons aan regels houden, maar de belastingontduikers niet. Je moet bij wijze van spreken als je iemand opbelt eerst vragen: “ Heb je al een advocaat geregeld?” en een advocaat regelen voordat je het gesprek kunt voortzetten.
Al die regels maken het werk moeilijker. Door al die regelgeving is er steeds meer werk op kantoor want er moet steeds meer op papier worden gezet. Ik vind het werk buiten het kantoor leuker. Het geld ligt op straat, niet op kantoor.”

Naast zijn werk, heeft Jory een gezin en is actief op kerkelijk- en politiek gebied “Het is geen negen tot vijf baan. Maar het is goed te combineren met een gezin en andere activiteiten.”

Opleidingen
 “Ik doe nog steeds opleidingen, om mijn bevoegdheden bij te houden. Ik vind de opleidingen leuk. De examens hoeven van mij niet. De laatste tijd heb ik veel cursussen en studiedagen gehad. Vrijdag heb ik  een cursus strafvordering. Ook heb ik binnenkort een beveiligingsdag. Op zo’n dag oefen je hoe je een huiszoeking moet doen. Verschillende situaties die bij huiszoekingen kunnen ontstaan worden in scène gezet.”

Politiek
 “De politiek heeft mij altijd al geïnteresseerd. Op mijn vijftiende ben ik lid geworden van het politieke weekblad van de ARP. Verder ben ik toen niet actief geweest.  Laten ben ik wel actief geworden. Zo was ik in 1978 nauw betrokken bij de fusie van de ARP tot het CDA in Zederik. Ook ben ik op vele terreinen actief geweest in het regionale CDA. Daarnaast heb ik een jaar als penningmeester in het dagelijks bestuur  van het regionale CDA gezeten. Ik ben acht jaar raadslid geweest, waarvan zes jaar fractievoorzitter in gemeente Zederik. Van 2002 tot 2010 was ik wethouder sociale zaken bij gemeente Zederik.”

Wethouder
 “Ik ben wethouder sociale zaken geworden omdat het CDA de grootste partij was en ik mocht kiezen. Sociale zaken leek mij de interessantste portefeuille. Ik ben onder andere betrokken geweest bij de bouw van Open Vensters* en het Spant**.”

“We begonnen in een situatie waarbij er nog weinig geloof in Zederik was. Speelde Zederik nog wel ergens een rol in en was het nog ergens belangrijk voor? We hebben toen met z’n allen geprobeerd om te laten zien dat Zederik wel belangrijk is. Door verschillende projecten hebben we geprobeerd om de bevolking enthousiast te maken. In Ameide-Tienhoven hebben we onder andere het winkelcentrum en Open Vensters* nieuw gebouwd en een kunstgrasveld aangelegd op het sportveld. Het was financieel ook een betere periode. Door die projecten groeide het geloof in Zederik ook.”

“Ik kijk met veel voldoening terug op deze periode. Ik heb mijn periode als wethouder zeer positief ervaren. Natuurlijk waren er ook wel hobbels en frustratie maar ik ben zeer tevreden met de situatie.”

Door zijn functie als wethouder heeft Jory ook in het bestuur van de Avelingengroep*** gezeten. “Ik vond het erg interessant om te zien wat dat betekent voor die mensen. We hebben  geprobeerd als gemeente dingen, zoals een stukje groen onderhouden door deze mensen te laten doen”

Trends
Je hoort in de media steeds vaker dat politici worden bedreigd. Jory is nog nooit echt bedreigd.  “Ik ben nooit echt bedreigd maar er zijn wel mensen die me niet meer aankijken. Maar je leert er mee leven. Je kan het niet iedereen naar de zin maken.”

Jory merkt ook dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden voor de politiek.
 “Mensen vinden voor één project is niet zo moeilijk. Het is moeilijker om mensen te vinden voor een langere periode. Dat is jammer. De motivatie van uit geloof is ook verdwenen.”
Toch is de interesse in politiek volgens hem niet minder geworden. “De jeugd heeft wel ambitie. We moeten opzoek naar een nieuwe manier om mensen aan te trekken. We moeten jongeren aanmoedigen, zo kunnen we de democratie in stand houden. In de politiek kunnen jongeren meebeslissen over hun toekomst.”
Deze nieuwe ontwikkelingen brengen ook problemen met zich mee. “Ik heb de angst dat doordat er mensen minder mensen actief worden in de politiek, mensen opeens dingen beginnen te roepen. Daardoor kunnen we veel problemen krijgen. De huidige politieke partijen geven rust en stabiliteit. Als er opeens mensen dingen gaan roepen en geen boodschap meer hebben aan de huidige politieke partijen worst die rust en stabiliteit verstoord. Daardoor kan een onrustige situatie ontstaan in de politiek.”

Vanuit deze visie ziet hij een aantal dingen in het huidige politiek systeem graag veranderen.
“Ik zou graag zien dat meer mensen betrokken zijn bij de politiek en willen meedoen.”
Ook zie hij graag dingen veranderen in de functies. “Als wethouder moet je de balans zien te vinden tussen goed geïnformeerd zijn en niet alleen maar bezig zijn met rapporten lezen of schrijven. Dan gaan mensen zich afvragen:” Wat doen wethouders eigenlijk?”  Als wethouder moet je nu vaak (te) veel rapporten lezen of schrijven. Er is een spanningsveld ontstaan tussen je persoonlijke presentatie en het voortdurend proberen te voorkomen dat je ondersneeuwt in de papieren massa. Ook komt er steeds meer bureaucratie. Deze dingen zou ik graag veranderd zien.”

Toekomst
“Ik ben nu geen wethouder meer, maar ik ben nog steeds actief in verschillende besturen. Ik ben bezig met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voor volgend jaar
Ik ga steeds vaker naar CDA partijbijeenkomsten of activiteiten. Ik vind de politiek nog steeds leuk. Ik wil me gaan inzetten om jonge mensen aan te trekken en meer een stimulerende of coachende rol hebben.”

Informatief en gezellig
Het interview met Jory was interessant. Hij vertelde veel informatie en gaf uitgebreid antwoord. Het was erg gezellig. Na het interview hebben we nog even na gepraat over de politiek. Tijdens het interview heb ik gemerkt dat politiek de hobby van Jory is. Opsporingsambtenaar bij de FIOD is zijn werk.












*het verzorgingstehuis in Ameide   ** het buurthuis in Ameide   *** bedrijf waar mensen met een beperking  werken