maandag 2 juni 2014

klas 4, schrijfopdracht 5, klachtenbrief

Mariëlle van Es
Iepenlaan 17
4235 HK Ameide

Ameide, twee juni 2014

Museum van de Twintigste Eeuw
Postbus 314
2525 BX Den Haag

Betreft: Bezoek tentoonstelling vijftig jaar reclame

Geachte heer/mevrouw,

Vorige week woensdag 28 mei hebben wij deze tentoonstelling met onze klas bezocht. Bij het bezoek hadden we van tevoren een inleiding van een deskundige van het museum.  Hierover zijn wij echter niet tevreden. 

Het praatje van de deskundige was niet meer dan de informatie op de website. Die informatie hadden wij al in de klas doorgenomen. Daarnaast bleek dat de deskundige zich niet had voorbereid. Het verhaal werd niet boeiend en samenhangend vertelt. Daarnaast was de deskundige van zeer veel informatie niet op de hoogte.
De inleiding was voor ons dus helaas niet leerzaam.

Wij hebben er wel € 75 voor moeten betalen.Wij vinden de kwaliteit van de inleiding onvoldoende. Wij zouden daarom graag ons geld terug willen of een andere deskundige  bij ons op school de inleiding laten houden. Wij hopen zo snel mogelijk een reactie van u te ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Mariëlle van Es



maandag 19 mei 2014

klas 4,schrijfopdracht 4, pamflet


Kolderdag 2015
De vijfde klas gaat ervoor zorgen dat deze dag er komt!

Twee jaar geleden heeft het schoolbestuur kolderdag én koldernacht afgeschaft. We mogen onze laatste lesdag dus  niet meer op school overnachten en de dag erna is er geen kolderdagprogramma meer voor de rest van de school. De enige dag dat leerlingen het voor het zeggen hebben, wordt ons zomaar afgepakt! 

Kolderdag is een feest
Kolderdag is de traditionele laatste lesdag van de zesde klas. Jarenlang mochten de leerlingen een nacht op school slapen en de dag er na hadden zij het voor het zeggen op school.  Je allerlaatste dag op school mag een feest zijn, omdat je de zesde hebt gehaald, omdat de examens en het harde leren daarvoor in je vakantie bijna begint en omdat je bijna gaat studeren. Zo’n gebeurtenis kun je toch niet ongemerkt voorbij laten gaan?

Vergadering
Wij willen het schoolbestuur ervan overtuigen dat alle huidige vijfdeklassers volgend jaar een leuke kolderdag voor de hele school kunnen en willen organiseren. Deze dag gaat dan voor ons als zesdeklassers een onvergetelijke dag worden. Voor het organiseren van deze dag hebben wij toestemming van de schoolleiding nodig. Daarom willen wij  een vergadering organiseren om te  bespreken hoe we het schoolbestuur  precies gaan overtuigen om deze waanzinnig leuke dag toch door te laten gaan. Wij willen toch ook net zo'n kolderdag als de zesdeklassers in 2009?
Vind jij ook dat kolderdag terug moet komen en wil jij je allerlaatste schooldag op het Camphusianum op een onvergetelijke manier doorbrengen? Kom dan naar de  vergadering!

Vergadering 26 mei
Wie? Alle huidige vijfdeklassers
Waar? Collegezaal
Wanneer? Grote pauze





woensdag 15 januari 2014

klas 4, schrijfopdracht 3, recensie

`Gevangene van Versailles`
  Getranceerd rundvlees in de Bastille

`Gevangene van Versailles` is het tweede deel van een trilogie die zich afspeelt in de tijd van de hugenotenvervolging. Deze trilogie is geschreven door Golden Parsons. Zij vond op de rommelzolder van een bejaarde tante na haar overlijden een stamboom van haar familie uit de zeventiende eeuw. Naast de stamboom vond ze in het boek ook enkele verhalen over de familie Clavell ten tijde van de hugenotenvervolging. Deze gegevens vormde de basis voor haar trilogie.
De hoofdpersoon Madeleine Clavell is een hugenote in de tijd dat de katholieke koning Lodewijk XIV regeerde over Frankrijk. In deel één is Madeleine vanwege de hugenotenvervolging met haar gezin naar Genève gevlucht. De koning is woest omdat Madeleine hem ontsnapt is. Hij wil haar namelijk als zijn officiële maîtresse aannemen. Madeleine heeft hem echter in haar jeugd al afgewezen toen ze met François Clavell trouwde.
In deel twee willen Madeleine en haar familie vluchten naar de nieuwe wereld. Koning Lodewijk heeft echter ook zijn spionnen de opdracht gegeven Madeleine op te sporen en zo snel mogelijk naar Versailles te brengen. Madeleine en haar zoon Phillip worden op tijd opgespoord en naar Versailles ontvoerd. Wanneer koning Lodewijk Madeleine ziet, is hij vastbesloten haar tot zijn officiële maîtresse te maken.

Hofleven

In het boek wordt het leven aan het hof van Versailles uitvoerig beschreven zonder dat het saai en langdradig wordt. De schrijfster beschrijft de sfeer van het hofleven zeer gedetailleerd. De hof rituelen, kostuums, het dansen en eten worden nauwkeurig maar toch vlot leesbaar beschreven. Maar niet alles is vanuit historisch oogpunt gezien helemaal juist. Het eten in de Bastille wordt bijvoorbeeld zo beschreven: “ Plotseling zwaaide de deur van zijn cel open (…), de ene gevangenbewaarder spreidde het tafelkleed uit over de tafel, (...). Daar hielp hij de ander een schaal getrancheerd rundvlees te serveren, een kom soep, salade, brood en een karaf wijn.” De Bastille was een beruchte gevangenis waar veel mensen gemarteld zijn, er werd beslist geen luxe maaltijd opgediend. En een kamer met een haardvuur vond je ook niet in deze beruchte gevangenis. 

Verrassend einde

‘’ Ga achter haar aan. Spaar kosten noch moeite. Zorg dat je Madeleine Clavell terughaalt naar Versailles. Het interesseert me niet hoe.” Koning Lodewijk heeft zijn zinnen er op gezet om Madeleine terug te halen naar Versailles. Niet alleen omdat Madeleine een herinnering is aan zijn jeugd maar ook omdat hij vermoed dat haar zoon Philip zijn eigen zoon is. Dit zorgt voor spanning in het boek. Al vanaf regel één vraag je je af of Lodewijk Madeleine weet te ontvoeren en of zij vrijwillig instemt met zijn eisen. Naast koning Lodewijk zit ook de hoveling Pierre achter Madeleine aan. Madeleine moet voor één van deze twee mannen kiezen. Hierdoor is het verhaal ook romantisch. Het einde is echter niet heel verrassend en onverwacht. Het verloopt eigenlijk bijna hetzelfde als deel één, alleen de gebeurtenissen zijn anders. Dat Madeleine uiteindelijk niet de officiële maîtresse van de koning wil worden, is vanaf hoofdstuk één duidelijk.

Aanrader


`Gevangene van Versailles` is een romantisch verhaal dat zicht afspeelt in de tijd van de hugenotenvervolging. Het boek leest gemakkelijk weg en beschrijft het hofleven in Versailles uitgebreid zonder dat het langdradig word. Het boek bevat helaas enkele historische fouten en het einde is niet echt onverwacht. Dat is jammer, maar verder is `Gevangene van Versailles` een mooie historische roman die zeker de moeite waard is om te lezen.