Bagger
Een week les in de bagger
Wat is bagger?
Twee weken geleden zijn alle derdeklassers op werkweek geweest. De werkweek heet Bagger. Bagger staat voor biologie, aardrijkskunde en geschiedenis, de vakken die je op Bagger krijgt. In onze Baggerweek is geschiedenis vervangen door kunst. Het hele woord Bagger staat voor de bagger waarin we moesten werken en waar enkele van ons helemaal onderzaten. Het is de bedoeling dat wij door de Baggerweek meer leren over onze omgeving. De Baggerweek werd gehouden in en rondom de boerderij van Dhr. Scherpenzeel in Schoonrewoerd. Elke dag fietstte we naar de boerderij. Na een korte instructie van een van de docenten over het onderdeel van die dag ging je in het veld gegevens verzamelen voor je onderzoek. ’s Middags ging je de resultaten van je onderzoek in een poster samenvatten. Als je poster beoordeeld was en je een voorlopig cijfer had gekregen, mocht je naar huis om de andere 3 dagen precies hetzelfde te doen. Na 4 dagen posters maken mochten we gelukkig een groepstekening maken.
Wat hebben we met de verschillende vakken gedaan?
Je had vijf verschillende onderdelen: waterbeestje, chemie, fruit en geologie. Bij waterbeestjes onderzocht je door het vangen van beestjes op twee locaties de waterkwaliteit. Met chemie ging je op twee plekken water halen. Terug op de boerderij onderzocht je het verschil in waterkwaliteit en maakten je met je groepje hier een poster over. Bij fruit ging je eerst twee boomgaarden bezoeken en vragen over deze boomgaarden beantwoorden. ´s Middags kon je kiezen uit drie verschillende onderwerpen over fruit. Wij hebben het verschil in smaak tussen grote en kleine peren onderzocht. Met geologie ging je in een weiland op twee plekken boren. Ook ging je de dijk opmeten. Aan de hand hiervan moest je onderzoeken hoe de wiel is ontstaan. Voor kunst moesten we eerst ’s ochtends rondom de boerderij vier tekeningen maken. Aan de hand van de tekeningen die ieder groepslid had gemaakt moesten we een grote groepsschildering maken.
De waterbeestjes vond ik het leukste onderwerp. Het vangen van de beestjes was erg gezellig. We hadden enkele bijzondere beestjes gevangen. Kunst was een totaal ander onderdeel en was daarom na vier dagen posters maken ook een leuke afwisseling. Het maken van de posters vond ik zelf niet zo leuk omdat het erg saai was en elke dag hetzelfde.
Na vier kladposters en een groepsschildering te hebben gemaakt moesten we maandag een netposter maken. Met de kritiek die op de kladposter geschreven stond, hebben we de teksten verbeterd en de poster met ons groepje versierd. ’s Avonds kwamen de ouders de posters beoordelen op inhoud en uiterlijk.
een foto van de wiel bij de boerderij
Hey Mariëlle,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt goed de feiten beschreven over wat er allemaal is gebeurd. Met de hoeveelheid achtergrondinformatie die is gegeven moet het voor het publiek waar het aan gericht is te doen zijn om het te snappen. Wat ook goed is is dat je je mening beschrijft bij sommige dingen die je hebt gedaan in de baggerweek. Wat wel jammer is, is dat je (onder)titel niet erg nieuwsgierigmakend is. De kopjes passen wel goed bij de alinea en zijn informatief. Wat ik mis, want dat moest je bovenaan je tekst zetten, is welke benadering jij hebt uitgewerkt. Bijv. persoonlijk/actueel/kritisch. Je zinsbouw is meestal goed en er zit maar een enkele schrijffout in. Erg leuk met het plaatje erbij. Goed gedaan.
Groetjes,
Annemarijn.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat je veel duidelijke informatie geeft over bagger, zodat het ook voor het publiek (waaronder ouders) goed te begrijpen is. Wat ik minder goed vind, is dat de lay-out er niet erg aantrekkelijk uitziet. Je titel maakt de lezer niet echt nieuwsgierig. Ook had je beter wat minder spreektaal kunnen gebruiken, zeker omdat je publiek de ouders en docenten waren. Je geeft je eigen mening en onderbouwt deze goed. Net als bij je andere blog zitten er helaas wel wat (grammaticale) spelfouten in, waardoor je tekst er wat rommelig uitziet. Je afbeelding vult de tekst goed aan.
Anniek