donderdag 31 januari 2013

klas 3, schrijfopdracht 5,  uiteenzetting

Kletsende dolfijnen
Hoe intelligent zijn dolfijnen?

Dolfijnen staan bekend als mooie en speelse dieren. Maar hoe intelligent zijn deze dieren? Kunnen ze net als mensen praten? Of zijn dolfijnen alleen maar slanke en vrolijke dieren?

Dolfijnen zijn sociale dieren, ze zijn nieuwsgierig en speels. Dolfijnen hebben veel contact met andere diersoorten en zelfs met mensen. Ook uit de manier waarop dolfijnen samenleven blijkt dat het sociale dieren zijn. Ze leven samen in groepen van soms wel 500 dieren.

Communiceren met geluiden
Dolfijnen “praten” met elkaar door het maken van geluiden, lichaamstaal en lichamelijk contact. Dolfijnen maken verschillende soorten geluiden. Wetenschappers hebben deze geluiden in 2 soorten ingedeeld: sonargeluiden en fluitsignalen. Sonargeluiden worden gebruikt om de omgeving te analyseren, prooien te zoeken en ze te verdoven. Aan de tijd tussen het geluid en de echo kunnen dolfijnen grootte, vorm, snelheid en dichtheid van een voorwerp horen.

Fluitsignalen gebruiken dolfijnen om met elkaar te communiceren. Elke dolfijn heeft zijn eigen fluitsignaal. Dolfijnen kunnen elkaar zo bij naam roepen.

Deze soorten geluiden zijn in verschillende categorieën ingedeeld. Bij sonargeluiden maken dolfijnen gepulseerde geluiden. Dat zijn korte klikjes die elkaar snel opvolgen. Deze klikjes gebruiken dolfijnen om zich te oriënteren. Ze gebruiken geluid dus ook als een manier om de omgeving te “zien”

 Naast deze gepulseerde geluiden maken dolfijnen ook zuivere tonen: fluiten, piepen, schreeuwen of gillen. Niet alle dolfijn soorten kunnen deze geluiden maken.

Wetenschappers hebben ontdekt dat dolfijnen verschillende toonhoogtes kunnen afwisselen. Dolfijnen kunnen ook geluiden van andere diersoorten imiteren. Fluitjes die mensen maken, kunnen ze perfect reproduceren.

Met zuivere tonen uiten dolfijnen hun emotie. Wetenschappers proberen deze tonen in verschillende categorieën in te delen. Dat is niet gemakkelijk, want dolfijnen produceren veel verschillende soorten tonen. Wetenschappers hebben ontdekt dat elke familie andere geluiden maakt. Door de geluiden van een dolfijn te analyseren, kunnen wetenschappers horen uit welke familie de dolfijn komt.



Dolfijnen communiceren niet alleen met geluiden, maar ook door lichaamstaal, bijvoorbeeld door met hun staart op het water te slaan. In het dolfinarium kunnen verzorgers aan het gedrag van de dolfijnen zien hoe ze zich voelen.

De sociale status van een dolfijn kun je aan de geluiden die ze maken en hun lichaamstaal aflezen. Dolfijnen passen hun geluiden aan hun gedrag aan. Dolfijnen maken ook lichamelijk contact om hun emotie uiten. Ze slaan elkaar bijvoorbeeld als teken van agressie.

Dolfijnentherapie
Dolfijnen kunnen niet alleen met elkaar, maar ook met mensen communiceren. Dolfijnen worden ingezet bij therapieën voor mensen met depressie, down syndroom, hersenverlamming en andere ziektes. Zee biologische psychologen leren de dolfijnen dat ze contact moeten maken met de mensen in het water. Dolfijnen helpen mensen zo met het leren van communiceren met andere mensen. Kinderen met een communicatiestoornissen zoals autisme leren mensen aan te kijken als ze praten of in hele zinnen te praten.

Dolfijnen hebben dus verschillende manieren om te communiceren. Ze kunnen emoties uiten maar ze praten niet met elkaar zo als wij dat doen. Dolfijnen gebruiken het maken van geluiden, lichaamstaal en lichamelijk contact om emoties en gevoelens te uiten. Ook kunnen ze mensen helpen met het verbeteren van hun commutatieve vaardigheden.

 

 

3 opmerkingen:

  1. Hoi Mariëlle!

    Je hebt een erg leuke tekst over dolfijnen geschreven. De tekstsoort en het schrijfdoel zijn duidelijk herkenbaar en je hebt voor het juiste publiek geschreven. Je tekst komt erg betrouwbaar op mij over, maar ik mis de bronnen. Nergens is je mening te bespeuren, dus ook goed gedaan. De opbouw klopt en de inleiding is zowel nieuwsgierig makend als informerend. Het middenstuk is logisch opgebouwd en je hebt goede tussenkopjes gebruikt.Jammer is dat je zoveel alinea's hebt, want dat leest niet lekker door. Je alinea's hebben wel signaalwoorden en de kernzinnen staan op de juiste plaats. Verder zie ik geen spelfouten of grammaticale fouten. Goed gedaan!

    Groetjes, Jenita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Marielle,

    Dit ziet er goed uit allemaal, de opbouw is goed, het is erg duidelijk te zien dat het een uiteenzettende tekst is aangezien er alleen maar informatie wordt gegeven. De inleiding is goed, geen spellingsfouten zover ik kan zien en de tussenkopjes zijn erg goed. De titel is motiverend en de ondertitel was ook goed. Goede tekst.

    Nick

    BeantwoordenVerwijderen